BOSSA NOVA - A NYOLCADIK BOLDOGSÁG

Brazília, Rio de Janeiro, Copacabana: komplikált világ, pezsegő élet és romantika. 

Szerző és cikkei


Szerző: BORSAY Tamás | A szerző további cikkei


Tartalom

A déli féltekének ebben az idillikus szegletében elkerülhetetlen, hogy a vágyakozók útja kereszteződjön. A film varázsa a több szálon futó cselekmény: kalandok, félreértések, csalódások sorozata. De végzete mindenkit utolér. Mary Ann, a vonzó angoltanárnő két éve özvegy, dr. Pedro Paulo, a brazil ügyvéd felesége, pedig megszökött a tai chi oktatójával. A két magányos embert az élet egymásnak teremtette, és a megfelelő pillanat a találkozásra már nem sokáig várat magára: a nyelvtanulás remek apropó az udvarlásra. Szokás és illendőség szerint.

Közben belesünk az úriemberek találkozóhelyére: ALFAIATARIA ALVARADO, azaz Alvarado Szabóság. Öltönyök, zakók és nadrágok. Elegancia, kellem és minőség 1938 óta.  Ez a műhely Senor Juan élete. A családi hagyományt viszi tovább: felmenői három generáció óta úri szabók. Vérében vannak a finomságok. A női nem rajongója, négy feleséget imádott. Persze egymást követően. A végtelenül elegáns, idős szabómester hitvallása jó öreg suttogó tesztje: „Az ujjaim és a szemeim már becsaphatnak, de a fülem az soha. Az anyag beszél hozzám. Mindig megsúgja, milyen ruha készüljön belőle.” Feledhetetlen pillanat, mikor hárman, apa és két fia hallgatják az anyag dalát. Dr. Pedro Paulo csak egy jól vasalt úriember, nem folytatja a családi hagyományt. Tapintáskor, dörzsöléskor alig hallja a szövet üzenetét. Azért megvan az ő filozófiája is: nem véd egyetemes igazságokat, igyekszik megvédeni a saját igazát.

Hamisítatlan latin életmód. Semmi erőszak, semmi akció, semmi lövöldözés. De hová lettek az igazi férfiak? És hová lettek az igazi nők? A nőket már nem érdekli a stílus. A nőket a pénz érdekli. Mire jó az elegancia ebben a farmeros, pólós világban? Hová lettek a romantikus esték, a mozik, hová lett a tánc? Van helyettük nélkülözhetetlen kibertér, itt is megjelenik az internet-románc. Előbb-utóbb azért feltűnik a Gentleman: hús vér férfi egy valódi helyen. És feltűnik a Nő: távozása hiányérzetet kelt. Bájos nyelvtani elhallások, szeretni való udvarlás, bolondozás. Mert a hölgyek jobban szeretik a komolytalan embert az észszerűnél. Pálmafák, gyertyafényes vacsora, beszélgetés. Bor, játékos civódás, szerelem első látásra. Az álmok céllá fogalmazódnak, a célok megvalósulnak, a vágyak beteljesednek.

Egy másik moziban végigkövethettük, hogyan alkot a panamai szabó öltönyt. Itt blúz készül a kiszemelt hölgynek. Mert mivel lehet egy nőt levenni a lábáról: váratlan ajándékkal egy váratlan pillanatban. 

Közben újra és újra felcsendül a kitűnő zene. A bossa novát már együtt dúdoljuk Antonio Carlos Jobimmal, a francia sanzont Charles Trénet-vel. De az olasz, és az angol slágerek sem maradhatnak el.

Mi teszi boldoggá az embert? Sokan kutatták. A Bossa Nova válasza ez:

  1. Egy dolgos irodai nap után öltönyünk nadrágját és hófehér ingünk ujját feltűrve, nyakkendőnket meglazítva, mezítláb, céltalanul sétálni a Copacabana tengerparti homokján.
  2. Húsz év után először ollót venni a kézbe, ruhát varrni és küldönc útján ajándékozni a vágyott nőnek, majd titokban szemlélni: Vajon elégedett-e?
  3. Feltenni a kérdést szerelmünknek: Velem reggelizel? Felhívjalak, vagy felébresszelek? És persze saját kezűleg készíteni reggelit neki.
  4. Szörfözni a tenger hullámain, majd önfeledten strandfocizni a barátokkal.
  5. Barátnőket hallgatni, mikor a férfiakat kibeszélik.
  6. Kiteríteni a szabóasztalra egy vég szövetet és meglátni benne a tökéletes öltönyt.
  7. Hallgatni, ahogy az olló az anyagot hasítja, figyelni, ahogy apa és fia ruhát készít: szerelem csillog a fiú szemében, büszkeség és elégedett elismerés az apáéban.
  8. A Bossa Nova moziját látni és közben zenéjét dúdolni.

Mert bossa novát hallgatni öröm. A szó jelentése „új divat”. A szambából kifejlesztett brazil zenei stílus. Számos népszerű bossa-sláger gyarapítja a jazzrepertoárt: The Girl From Ipanema, Desafinado, Corcovado (Quiet Nights), Fly Me To The Moon, Agua De Beber.

A filmet meg kell nézni ismét, mikor boldogok vagyunk. Látni kell újra és újra, mikor bánkódunk. Antonio Carlos Jobimnak és Francois Truffaut-nak ajánlva, Bruno Barreto rendezte. Másfél órás, ízig-vérig brazil vígjáték. Az önfeledt felüdülést, a megosztható boldogságot jelenti. És utána a hölgyek ne csodálkozzanak, ha a gentlemannek kedve támad udvarolni…


 


Kultúra / FINTA László

SZERELEM ÉS HÁBORÚ

A veterán brit filmrendező, Sir Ridley Scott és David Scarpa forgatókönyvíró...
Kultúra / Brainel MEHANDI

SZALONKLÁRA

Megnéztem a Gólem Színház repertoárjában szereplő, Szalonklára című monodrámát...
Kultúra / FINTA László

DÉDAPÁNK, MÁRAI SÁNDOR

Nem titkolom, sokáig idegenkedtem Márai Sándor műveitől. Túlságosan divatosnak...
Kultúra / LUKÁCS György

A HIVATALOS DOWNTON ABBEY ÖTÓRAI TEA SZAKÁCSKÖNYV

Úgy vélem, nem túlzás azt állítani, hogy az ötórai teázás hagyománya...